Ibland är det bättre att tacka nej till erbjudet arbete

Låter det för bra för att vara sant? Då kanske din intuition talat om för dig att något inte känns riktigt rätt med jobbet. Efter åren på en turbulent svensk arbetsmarknad med riskkapitalbolag, svenska och utländska ägare, privata och statliga aktörer, aktieslavsföretagare, self-made men, psykopater, entusiaster och mycket annat så tycker jag mig ha lite erfarenhet i bagaget att bjuda på.

Frågor jag tycker du kan ställa dig är de som följer. När du besvarar dem, sätt dem i en minus eller plus spalt. Dela upp svaren efter positiva och negativa svar. Värdera sedan om vissa negativa svar väger tyngre än de positiva. Jämför.

 1. Känner du dig lite kränkt på intervjun? Gick de kanske för långt. Ställde de för integritetskränkande frågor?
 2. Ångrar du att du svarade på vissa frågor? Fick rekryteraren dig att svara på frågor som du i efterhand känner var integritetskränkande? Kanske var det för personliga frågor i slutändan?
 3. Var frågorna relevanta för tjänsten? Irrelevanta frågeställningar kan vara ett tecken på antingen en inkompetent eller oerfaren rekryterare. Det kan också vara ett symptom på att det är oordning och oreda på företaget som söker anställa.
 4. Kändes det bra att vistas i lokalerna? Var toaletterna rena och fräscha? Var det ostädat i lokalerna? Kändes inredningen genomtänkt? Var det stökigt? Fanns kartonger överallt? Om ja, varför?
 5. Fick du träffa ev. framtida kollegor? Fick du någon wibe av arbetsmiljön? Dvs. fick du någon känsla för hur det skulle vara att jobba där?
 6. Förstår du vad jobbet innebär? Om du frågade frågor om jobbet, gav dem dig de svar du sökte?
 7. Är lönen rimlig? En för låg eller för hög lön är båda varningsklockor. Är dem för ointresserade eller för intresserade? Lönen kan skicka signaler om det. Kolla gärna upp i förväg vad en normallön är på företaget och i branschen inom yrket. Avvikelser kan vara värt att reflektera över. Fundera på varför lönen avviker från normen. För hög lön? Går företaget bra? Har alla på företaget högre lön än andra i branschen? För låg lön? Går företaget dåligt? Skänker företaget pengar till välgörenhet eller är de ideella?
 8. Tror du att du skulle stå ut med kollegorna?
 9. Tror du att du skulle stå ut med arbetsuppgifterna?
 10. Tror du att du skulle stå ut med chefen?
 11. Gillade du ens att vara där? Helt enkelt, tror du att du passar in där? Känner du att det kanske kan vara en plats för dig? Är du villig att prova? Har du något att förlora på att prova?
 12. Fungerar det att ha familj med den tjänsten? Även om du inte har en familj, så kan det vara bra att värdera om det går att ha ett privatliv efter jobbet. Det finns vissa chefer och företag som inte respekterar ett privatliv. Jag hade ingen fritid på ett av mina jobb. Projektledaren kunde ringa på lördag kväll kl.23.00 om systemet hade havererat. Jag fick helt enkelt jobba, oavsett om jag hade lust eller inte. Nej, jag hade inte jourlön. Sådana företagskulturer gör människor utbrända.
 13. Var rekryteraren bias om genus, frågade dig frågor som är mycket riktade till dig för att du är ett visst genus? Ex. barnfrågor? Om de frågar om VAB, barn och så kan det vara en varningssignal. Barnen ska inte göra jobbet och det är irrelevant för rekryteraren att fråga.
 14. Gick du från intervjun med din integritet intakt? Dvs. du kände inte att du behövde vara någon annan än den du var. Behövde du inte bli personlig, utan tilläts du vara professionell? Om inte, ta en till funderare på om du vill låta en arbetsgivare kliva in i din privata sfär för mycket.
 15. Accepterade rekryteraren dina svar? Ibland kan vissa arbetsgivare trycka på exempelvis lönefrågan redan på första intervjun och det är ganska oprofessionellt att diskutera om du inte ens blir aktuell att erbjudas tjänsten. Vissa pushar även om du säger att du vill ta frågan vid ett senare tillfälle, om du blir aktuell till tjänsten. Fundera då på om du verkligen vill jobba för ett företag som inte respekterar dina svar.
 16. De är heta på gröten och vill ha dig direkt. Vissa arbetsgivare kan ha hög omsättning av personal och det kan vara ett tecken på ett ansträngt företagsklimat. Det behöver inte vara det. En del företag vill prova den dem anställer, om det känns rätt på intervjun. Värdera om det är värt risken. Antingen är de desperata eller så gav du helt enkelt ett gott intryck. Vilket är det?  Personligen är min erfarenhet av att de är desperata och då brukar jag bli rädd för dem.

Är du beroende av a-kassa? Det finns en del regler du behöver tänka på då. På Unionensakassa.se kan vi läsa att du måste sköta ditt jobbsökande hos Arbetsförmedlingen. Det gör du genom att följa din handlingsplan och söka de jobb ni kommit överens om enligt handlingsplanen på AF. Du behöver söka jobb som AF anvisar till dig, men du kan förklara för AF varför jobbet inte är lämpligt. Det vet jag, för det har jag gjort. Ibland har de inte tänkt när de skickar platsförslag. Du vet ju trots allt själv vilka jobb du är kompetent för. De brukar lyssna när argumenten håller. Om AF tycker dina argument är godtagbara så behöver du inte söka jobbet, även om det är anvisat. I handlingsplanen skriver de hur mycket jobb du förväntas söka. Du behöver söka det antalet jobb och du måste redovisa åtminstone det överenskomna antalet jobb. När du arbetar eller studerar så behöver du inte söka lika mycket jobb. Om du inte har a-kassa eller annan ersättning så som försörjningsstöd, sjukpenning osv. så är du inte skyldig att söka några jobb, även om du är registrerad på AF. Du är inte livegen. Om du blir erbjuden ett heltidsarbete med tillsvidaretjänstgöring så kan du tacka nej, men får då karens. Detta är regelverket (Unionensakassa.se):

1:a gången 2:a gången 3:e gången 4:e gången
Du blir avstängd från rätten till ersättning i 5 dagar Du blir avstängd från rätten till ersättning i 10 dagar Du blir avstängd från rätten till ersättning i 45 dagar Du förlorar din rätt till ersättning tills du uppfyller ett nytt arbetsvillkor.

Om du har tillfälliga heltidsanställningar så räknas du inte som arbetslös under den perioden. Om du studerar heltid räknas du inte heller som arbetslös. Studietiden är överhoppningsbar så länge du uppbär studiebidrag från CSN, studerar heltid och din a-kassa påverkas inte av studietiden.

Perioden ovan gäller en pågående period utan arbete. Om du jobbar ex) 3 månader heltid så behöver du inte söka jobb och ej heller vara registrerad som arbetssökande under den perioden. Efter att 3-månaders perioden är slut så registrerar du dig på nytt som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och går på din pågående a-kasseperiod. Om du avser att inte vara registrerad  i perioder, kolla upp regler för karens, se länk nedan. Om du blir arbetslös inom en 12-månaders period så går du på din pågående a-kasseperiod tills de dagarna tagit slut. Det innebär att du börjar om från ruta ett varje gång. I princip kan du tacka nej med 5 dagars karens flera gånger om du jobbar i perioder. Den 4:e gången gäller egentligen bara en fullständig a-kasseperiod utan heltidsjobb. Det är viktigt att poängtera. Så i princip är det möjligt att tacka nej till jobb 2 ggr utan någon direkt ersättningsförlust av a-kassa. Så om jobbet inte känns helt okej så kan du tacka nej. Själv har jag aldrig tackat nej till riktiga jobb, dvs. fast tillsvidare på heltid, om jag inte haft ett annat erbjudande i brevlådan alt. redan har ett pågående jobb. Som studerande kan du tacka nej till alla jobberbjudanden. Bra va? Reglerna gäller bara när du behöver a-kassa och så länge du studerar utan a-kassa så gör du precis som du vill. Så om ett jobb känns kass, tacka nej! Din intuition säger dig mer än du tror. Lyssna på magkänslan. Den är oftast rätt. Jag har tyvärr inte gjort så som min magkänsla förmedlat så jag har tyvärr gått igenom ett helvete på svenska arbetsmarknaden. Systemet, så som det är uppbyggt, är förnedrande och tack vare systemet har vi mardrömsarbetsgivare ute på svenska arbetsmarknaden som kan har hög personalomsättning pga att ingen trivs, men systemet premierar dem. Hade arbetslösa fått tacka nej till jobb så hade de dåliga arbetsgivarna försvunnit. Jag har anpassat mig till systemet. Att söka tillfälliga anställningar har jag funnit mer ro i, så jag sluppit hamna på helvetesarbetsplatser i all evighet. Så som systemet är uppbyggt kan du som arbetssökande inte säga upp dig från en heltidstjänst utan lång karens och ekonomiska straff.

Tyvärr har det även funnits tillfälliga arbetsplatser som visat sig vara mardrömsarbetsgivare och det har gett sina ärr. Om du kan, ta inte ett jobb om din magkänsla säger nej.

Som löneslav har du mest skyldigheter och straff i svenska systemet. Du är som livegen i feodalsamhället. De kunde inte heller välja fritt. Det kan du inte idag heller utan ekonomiska sanktioner och det är inte säkert du är rik när du är arbetslös, så är det då ett val? Jag ser inte skillnaden mot dagens system. Sverige har slavar.

Källa till a-kassans regler:

https://www.unionensakassa.se/pagaende-ersattning/varning-och-avstangning-om-du-misskoter-ditt-arbetssokande/

Regler om karens:

https://www.unionensakassa.se/pagaende-ersattning/uppehall-i-ersattningen/

Sökverktyget Monster för lediga tjänster har skrivit helt egna råd om när du bör tacka nej till ett jobb, de hittar du här:

https://www.monster.se/karriarradgivning/artikel/7-varningstecken-tacka-ner-till-jobberbjudande

Categories: Tags: , , , , , , , ,