Terrorattackens offer och vad deras namn betyder

Jag har tagit reda på betydelsen av offrens namn i den hemska lastbilsattacken i centrala Stockholm 2017.

Maïlys, var första offret. Hon var mamma till en 1,5 åring. Hon var speciallärare och lärde barn spela flöjt. Hennes namn låter på svenska som Majlis och det är sammansatt av Maj/Maja och Lis/Lisa. Maj är månaden maj. Maja betyder Maia, från grekisk mytologi. Det är även en kortform av Maria. Maja betyder ”den älskade, gåva eller att klä blommor och blad”. Hennes andra del av hennes namn är förkortningen av Lisa, som i sin del är förkortning av Elisabeth som betyder ”Gud är fullkomlighet”. Mailys kan också betyda chef eller prins. Vi får väl säga prinsessa, då hon är en tjej. Lys also means Lily. Mai kan komma från maire, som betyder mor.

Ebba, är den 11-åriga lilla skolflickan, som oskyldigt på hemvägen från Campus Manilla, blir dödad av en persons vansinniga färd med en stulen lastbil i Centrala Stockholm, den 7:e april 2017. Ebbas namn betyder en stark själ, men även en stark björn. (Svenska namn)

Lena, ett av de andra offren, var en pensionerad lärarinna som i slutet av karriären hjälpte barn som specialpedagog. Hon var 69 år gammal och kom från Lysekil i Uddevalla kommun. Lena är en förkortning av Helena och Magdalena. Lena betyder vackra och ”kvinna från Magdala”.

Chris, var en 41-årig far, make, son och bror, som arbetade med musiktjänsten Spotify. Han kom  ursprungligen från England. Chris är även en förkortning för Christoffer som betyder Kristusbärare. Chris betyder kristen.

Om vi sätter ihop dessa betydelser blir det ”Den älskade, en gåva, Gud fullkomlig, en prinsessa, en lilja, en mor, en stark själ, stark som en björn, den vackra kvinnan från Magdala, Kristen Kristusbärare”.

Är det inte konstigt? Jag döptes till namnen med betydelsen: Gud ska beskydda gudagåva. Vad betyder dina/ditt namn?

Källor:

https://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Ebba

https://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Maja+

https://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Maj

https://www.behindthename.com/name/maylis

https://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Lisa

https://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Lena

https://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Chris

https://nameberry.com/babyname/Mailys

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/moGpv/belgiska-mailys-31-blev-terrorns-forsta-offer

Categories: Tags: , , , , , , , , , ,