Recension av filmen Flykten till framtiden

Filmen Flykten till framtiden är en svensk film. En kille reser på måfå till nutiden för oss, men framtiden för honom. Det händer av en slump, när han kliver på tunnelbanan. Han åker en station, kliver av och hamnar på samma station, där han klev på. Tunnelbanetåget han åker är dock modernt och blått, medan det som tar honom tillbaks till 1973 är grönt och omodernt för samtiden. Det är bara han som kan se tåget.

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/M/MV5BY2YyYmU1M2UtNjkwMS00OTJmLTgzNWUtN2M2NjdlMDg1NzUyXkEyXkFqcGdeQXVyMjExMDE1MzQ@._V1_UY268_CR3,0,182,268_AL_.jpg
Direktlänkad till: images-na.ssl-images-amazon.com/images/M/MV5BY2YyYmU1M2UtNjkwMS00OTJmLTgzNWUtN2M2NjdlMDg1NzUyXkEyXkFqcGdeQXVyMjExMDE1MzQ@._V1_UY268_CR3,0,182,268_AL_.jpg

Det är tur för honom att han kan resa i tiden, för hans sjukdom kan botas i modern tid, men inte 1973. Han kan dock inte lägga fram sitt pass eller sitt körkort, eftersom det är för gamla i framtiden, hans pengar är också ogiltiga och han har således ingen identitet för att få sjukvård i Sverige. Han är papperslös, för ingen tror på något så absurt som att han är 65 år, när han ser ut som 20. Så hur ska han få sin operation utan dokument? Uppfinningsrikedom.

Filmen handlar om tidsresenärens paradox och hur vår tid skiljer sig kulturellt från 1970-talet. För mig som levde då så förstår jag skillnaderna, men ett barn av idag kan ju inte nödvändigtvis förstå att någon aldrig sett en mobiltelefon eller använt en fjärrkontroll. Dessa är ju så självklara.

Det är en rolig film, den kan vara svår att förklara för mindre barn. Men ack, en nostalgitripp för mig, född på 70-talet. Det är ju lite roligt att också se hur vi människor förändras av vår kontext. Det tar också filmen upp och hur det är möjligt att ändra på det. Filmen är mycket rolig och jag skulle inte förvånas om Hollywood snart vill göra en engelsk version av filmen. Filmen rolig och genomtänkt i sin paradox. Se den, om du kan.

Jag gillar filmen och den får 3 starka stjärnor av fem.

Mer om filmen:

http://www.imdb.com/title/tt5194446/?ref_=nv_sr_1