Policy från skolan om maxbelopp på present

Det måste fram en policy på skolorna, de som inte har några, att fröknarna eller någon annan i skolan inte får mottaga presenter värda mer än 150kr. Det är rimligt. Då blir det 5kr per elev i en klass med 30 elever. Max 10 kr per elev i en klass med 15 elever. Mycket rimligare policy. Ingen ska få en fråga om att ge mer än max 10kr. Fattiga barn ska inte känna sig utanför, men även dessa summor kan vara svåra för de med riktigt knapert i slutet av månaden.

Jag tycker det är förskräckligt att föräldrar samlar in pengar och vill ge gåvor och insamlingar till klasskassor på 100kr/elev, dvs 3000kr i presenter och klasskasseinsamlingar. 100kr kan vara omöjligt för de som har knappa marginaler. “Det är frivilligt”. Skitsamma, det ger stigma och det ger olustkänslor i den som inte kan ge. Utsätt inga barn och föräldrar för det i Sverige, idag. Ändå gör dem det. Tyvärr. Vissa föräldrar har ingen empati, kunskap eller inlevelseförmåga i modern fattigdom. 100kr kan finansiera en barnfamiljs matkassa. Stjäl inte pengarna till en nonsenspresent som ingen vill ha.

Mitt förslag. Ingen present. Ge läraren en upplevelse. Sjung. Spela in en film. Gör en pod. Berätta något. Gör läraren glad. Det är mycket mer uppskattat.
Som lärare vill jag inte ha en enda julklapp någonsin. Bara roliga och underbara upplevelser. Det är allt.